Loading

Vele soorten metaal

Posted in /

Vele soorten

Er bestaan tegenwoordig wel zo’n 2300 verschillende soorten metaal, en in het dagelijks leven kom je van bijna alle soorten wel voorbeelden tegen. Zo is bijvoorbeeld een auto alleen al gemaakt van zo’n 25 verschillende staal soorten.

De belangrijkste metaal- en staalsoorten voor plaatbewerking zijn RVS, aluminium en staal. In het bijzonder voor staal zijn ontelbare soorten en samenstellingen, elk met zijn unieke eigenschappen. Zo zijn er de soorten welke vallen onder hoogsterkte en slijtvaste staalsoorten. Daarnaast zijn er een aantal staalsoorten met bijzondere eigenschappen.

Stabiele elementen

Ons periodiek systeem kent 90 stabiele elementen. Hiervan zijn er 65 ingedeeld onder de noemer “metalen”. Het grootste deel hiervan komt niet voor in de zuivere vorm en zijn niet bruikbaar voor metaalbewerking.

Er is echter een grote groep metalen welke wel geschikt is om te gebruiken in materialen. Een korte opsomming van de bekendere soorten zijn zink, mangaan, ijzer, chroom, zirkonium, nikkel, aluminium, koper, titanium en tot slot zilver, goud en platina. De minder bekende soorten zijn niobium, wolfraam, vanadium en molybdeen. Tot slot is er nog een ontzettend grote groep metalen welke bestaan uit een mix van verschillende materialen. Dit staat bekend onder de noemer “legering”.

Legering

De metaalsoorten welke in ons dagelijks leven het meest voornaam zijn, zijn vrijwel altijd legeringen. De meest bekende legering is staal, wat een mengsel is van IJzer, Koolstof en andere metaalelementen.

Deze legeringen worden in allerhande composities en aantallen gebruikt om de metaalsoort van zijn unieke eigenschappen te voorzien. Door het toevoegen van verschillende elementen, hebben we invloed op de specifieke eigenschappen van het metaal. Zo kunnen we de hardheid, treksterkte, rekgrens, slijtvastheid en corrosiebestendigheid sterk beïnvloeden.

Comments

chardonnay