Roestvast staal, ook wel Inox (van het Engelse inoxydable) genoemd, is een legering van overwegend ijzer, nikkel, chroom en koolstof. Pas wanneer minimaal 11 tot 12 % van de legering chroom bevat en minimaal 1,2% koolstof kan men spreken van roestvast staal. Vaak zijn de stoffen titanium, stikstof, molybdeen, silicium en mangaan in veel soorten roestvast staal aanwezig.
In de volksmond wordt voor roestvast staal veelal de naam roestvrij staal gebruikt. Dit zou echter betekenen dat elk type staal waar geen oxidatie, oftewel roest, op aanwezig is, onder de noemer RVS zou komen. We spreken daarom van roestvast staal. Dit wil echter niet zeggen dat RVS helemaal niet kan oxideren.
Er zijn in de praktijk twee gevallen waarbij roestvast staal toch kan oxideren. Dit kan bij de aanwezigheid van chlorides of bij de verontreiniging van het materiaal met “gewoon” staal wat wel oxideert.
Om het roesten van RVS te vermijden kan men het materiaal behandelen, zodat alle mogelijke verontreinigingen worden verwijderd. Dit wordt ook wel beitsen genoemd. Langs een chemische weg worden alle verontreinigingen opgelost en verwijderd.
Deze metaalsoort is om en nabij 200 jaar geleden ontdekt. Aluminium is uitermate geschikt voor de voertuig- en vliegtuigindustrie, vanwege zijn lichte gewicht maar toch sterke eigenschappen.
Puur aluminium bestaat uit kleine kristalletjes en is uiterst zeldzaam. Het komt in de natuur vrijwel niet in zuivere vorm voor. Aluminium is terug te vinden in vele verschillende mineralen en edelstenen, echter komt het slechts in één ertssoort in dusdanige hoeveelheid voor dat het interessant is voor industriële winning.
Deze ertssoort is Bauxiet, een onopvallend mineraal dat voor het grootste gedeelte uit aluminiumoxide bestaat. Mede door zijn onopvallende voorkomen is aluminium vrij laat ontdekt. De mineraalsoort heeft geen metaalglans en het metaal is enkel in geoxideerde toestand aanwezig waardoor het met het blote oog niet te herkennen is.
Door de minimale dichtheid van aluminium is het ongeveer 60% lichter dan ijzer. Daarnaast is het een vrij zacht metaal dat zich prima laat verspanen en buigen. Desondanks zijn aluminium platen vrij stijf en bieden een hoge stabiliteit voor constructiedelen.
Ondanks dat aluminium zachter is dan staal, is het moeilijk om het met een lasersnijder te snijden. De reden hiervoor is het gladde oppervlak dat door de reflectiegraad als een spiegel fungeert. De reflectie is ongeveer 75-85%. Door deze reflectie verminderd de kracht van de laser sterk.