Loading

Lastechniek

Posted in /

Wat is lassen?

Het verbinden van materialen door gebruik van druk en/of warmte noemen we lassen. Op de verbindingsplaats wordt het materiaal in vloeibare dan wel deegachtige toestand aangebracht. Hierbij wordt materiaal met ruwweg dezelfde samenstelling toegevoegd. Zo ontstaat coherentie tussen de te verbinden delen. Dit gesmolten metaal wordt ook wel smeltbad genoemd.

En tegenstelling tot solderen, wordt bij de lastechniek ook het materiaal van het te verbinden product gesmolten en niet enkel het toegevoegde materiaal.

MIG-lassen

MIG-lassen in een zogenoemd booglasproces. Dit staat ook bekend als Metal Inert Gas (MIG) of Gas Metal Arc Welding of Metal Inert Gas (GMAW).

<p>Bij MIG-lassen worden non-ferro metalen met inerte gassen, of mengsels daarvan, gelast. Inerte gassen zijn gassen welke geen chemische reacties aangaan. Stikstof en edelgassen zoals helium en argon zijn hier voorbeelden van.

Deze gassen worden gebruikt om ongewenste chemische reacties tegen te gaan welke bepaalde materialen aan zouden kunnen tasten. Voorbeelden van deze chemische reacties zijn hydrolyse en oxidatie.

Doordat ongewenste chemische reacties worden voorkomen, wordt dit proces bij voorkeur bij het lassen van koper, aluminium, titaan, aluminiumlegeringen en andere non-ferrometalen toegepast.

MAG-lassen

Bij MAG-lassen gebruikt men actieve gassen welke juist een chemische reactie in het smeltbad veroorzaakt wordt. MAG staat dan ook voor Metal Active GAS.

Het kan hierbij gaan om lassen met 100% koolstofdioxide. Dit gaat echter gepaard met veel lasspetters, met als gevolg een beperkt lasvermogen, en wordt voornamelijk gebruikt om staal te verbinden.

TIG-lassen

TIG-lassen behoort tevens tot het elektrisch booglassen. Dit lasproces zorgt, mits de lasser de juiste vaardigheid heeft, voor zeer hoge kwaliteit laswerk. TIG is de afkorting voor Tungsten Inert Gas en wordt eveneens Gas Tungsten Arc Welding (GTAW) genoemd, waarbij Tungsten de staat voor de Engelse benaming voor de term wolfraam.

Met het TIG-las proces kunnen praktisch alle materialen worden verbonden, maar wordt hoofdzakelijk voor ongelegeerde en laaggelegeerde staalsoorten ingezet.

Comments

chardonnay