Het is eigenlijk al direct te herkennen aan zijn naam. S420 is een staalsoort
met een zeer hoge sterktegraad. We noemen dit dan ook hoogsterkte staal.
Het heeft een lagere hoeveelheid koolstof ten opzichte van S235 en S355, waardoor de rekgrens een stuk hoger ligt. Staal met een rekgrens hoger dan 355 MPa wordt gerekend onder hoogsterkte staal. De eerste veelal toegepaste staalsoort welke aan deze definitie voldoet is S420.
Door zijn lage koolstofgehalte, hoge rekgrens en grote belastbaarheid zijn de toepassingen van hoogsterkte staal ontzettend uitgebreid. Het wordt onder andere gebruikt in de kraanbouw, aardolie- en gaswinningsindustrie, bruggenbouw, hijs- en heftechniek, mijnbouw en ga zo maar door. Eigenlijk zijn alle hedendaagse constructies niet mogelijk zonder de toepassing van hoogsterkte staal.
Op het eerste gezicht zou je nu dus zeggen dat hoogsterkte staal zich voornamelijk beperkt tot zwaarbelaste constructies. Niets is echter minder waar, want doordat het materiaal meer belasting per vierkante millimeter aan kan, is het ook mogelijk om het materiaal dunner te maken. Dit resulteert dus in lichtere constructies met een hoge draagkracht. Hoogsterkte staal kan dus feitelijk in vele sectoren en voor ontelbare producten worden toegepast.
Hoogsterkte staal staat beter bekend onder de naam High Strenght Low Alloyed, en wanneer de vloeigrens boven de 700 MPa komt spreken we van UHSLA (Ultra High Strenght Low Alloyed).
Er is nog een onderverdeling binnen de categorie hoogsterkte staal. Zo is er bandplaat en quarto-plaat. Bandplaat is verkrijgbaar tot 20 millimeter dikte en doorgaans maximaal 2150 millimeter breed. Bandplaat heeft een vloeigrens tot maximaal 1100 MPa.
De bandplaat dankt zijn naam aan het productieproces waarin een serie opeenvolgende walsen, voorzien van walsrollen, de platen uitwalsen. Op deze manier ontstaat een lange, brede staalband. De staalband wordt het gehele proces gekoeld en opgerold tot een coil.
De quarto-plaat varieert, afhankelijk van het merk en type, van 4 millimeter tot 160 millimeter dikte, met een rekgrens van 700 MPa tot 1300 MPa.
Quarto (ook wel kwarto genoemd) ontleend zijn naam aan het productieproces, waarbij dik plaatstaal wordt gewalst in twee walstuigen, elke bestaande uit vier walsrollen, totdat de gewenste dikte is bereikt. Vaak worden de materiaaleigenschappen van quarto plaat nog verbeterd door warmtebehandelingen.
Quarto staalplaten worden onder meer gebruikt voor de productie van drukvaten, ketels en constructies voor kraan- en mijnbouw.