Metalen welke niet of weinig aangetast worden door oxidatie noemen we edelmetalen. Dit is meten de reden waarom deze metalen voornamelijk gebruikt worden voor sieraden. Daarnaast worden edelmetalen sinds jaar en dag gebruikt als ruilmiddel omdat ze een redelijk stabiele waarde hebben.
Edelmetalen worden ter herkenning meestal voorzien van een jaarletter en een gehalte teken.
Goud wordt ook wel de “koning der metalen” genoemd. Het is een dicht maar zacht metaal dat net iets harder is dan zink. Voordat goud gebruikt kan worden moet het allereerst gezuiverd worden en wordt het veelal gelegeerd met andere materialen zodat het hardere eigenschappen krijgt.
We spreken van een hoeveelheid karaat als we het hebben over de zuiverheidsgraad van goud. Daarin is 24 karaat de zuiverste vorm.
Zilver is iets harder dan goud, beschikt over een witte glans en is eenvoudig te bewerken doordat het vrij buigzaam is. Van alle metalen heeft zilver de hoogste elektrische geleidbaarheid met de laagste overgangsweerstand. Beter nog dan koper of goud. Tevens geleid zilver van alle metalen het beste warmte en heeft het de hoogste optische reflectie.
Ondanks dat zilver een edelmetaal is, kan het bij aanraking van zwavel, of verbindingen daarvan, oxideren. Er ontstaat an een zwarte laag zilversulfide op het oppervlak.
Dit edelmetaal is een uiterst kneedbaar en buigzaam metaal, welke goed bestand is tegen corrosie door halogenen, cyaniden en zoutzuur, en welke niet oxideert aan de lucht.
Tevens is platina chemisch erg stabiel en is het goed bestand tegen hoge temperaturen. Het enige zuur waarin dit edelmetaal oplost is koningswater, een mengsel van geconcentreerd zoutzuur en salpeterzuur. Mede om deze eigenschappen wordt het veel in industriële processen toegepast. Denk hierbij aan chemische smeltkroezen en glasoven bekledingen.