Loading

De Koninklijke Hoogovens

Posted in /

KNHS

Een grote hoeveelheid staal wordt gemaakt bij de Koninklijke Hoogovens in IJmuiden. Voluit de Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken NV genoemd. De naam “hoogovens” komt voort uit het formaat en uiterlijk van de verbrandingsovens. Zij zijn namelijk 48 meter hoog.

Tegenwoordig zijn de hoogovens onder de naam Tata Steel IJmuiden een onderdeel van Tata Steel Europe, wat op zijn beurt weer de Europese tak is van Tata Steel Group.

Oprichting

De Koninklijke Hoogovens zijn op 20 september 1918 opgericht en werden gefinancierd door diverse grote particuliere investeerders, de gemeente Amsterdam, diverse Nederlandse ondernemers en de Nederlandse Staat.

De keuze voor het vestigen in IJmuiden zit hem in de perfecte ligging aan zee. Dit bood een erg groot voordeel in de aanvoer van de belangrijkste grondstoffen en de afvoermogelijkheden van het eindproduct.

Onafhankelijkheid

Reden voor de Nederlandse staat om de Koninklijke Hoogovens te steunen in de financiën, waren in het bijzonder het onafhankelijk worden van geïmporteerd staal. Tot in de jaren 90 heeft de Nederlandse staat het bedrijf financieel gesteund.

Tata Steel Group, de overkoepelende Indiaas-Brits-Nederlandse multinational is opgericht in 1907. Opgestart onder de naam TISCO, wat staat voor Tata Iron and Steel Company, maar in de jaren 80 overgegaan op de naam Tata Steel. Tata Steel is de grootste private staalproducent van India.

Comments

chardonnay