De staalindustrie is reeds decennialang een politieke aangelegenheid, waarmee vele (economische) belangen gemoeid zijn. Daarom is in 1952 de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) in het leven geroepen. Deze organisatie was in feite een voortzetting van het zogeheten Ruhrstatut, ofwel de ‘International Authority of the Ruhr’ (IAR) – een initiatief van de Geallieerden om de kolen- en staalindustrie in het Duitse Ruhrgebied te kunnen domineren. Na het Verdrag van Parijs (1951) is de IAR overgegaan in de EGKS.
De EGKS werd opgericht door zes Europese landen: West-Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Italië. In die tijd werd er dan ook veelvuldig vergaderd: politici van de zes genoemde landen kwamen regelmatig bijeen om belangrijke beslissingen te nemen. Tijdens deze vergaderingen werd er altijd koffie geschonken en taart geserveerd om een cordiale sfeer te kunnen waarborgen en om een soort van ‘teamgeest’ te creëren tussen de betreffende landen. Tegenwoordig vervullen bedrijfstaarten, die bij https://www.jeeigentaart.nl/ verkrijgbaar zijn, deze functie. Ze worden bijvoorbeeld ingezet als relatiegeschenken – als ‘business gifts’ – voor zakenpartners. Dit soort hartelijke gebaren resulteren vaak in een goede verstandhouding en een voorspoedige samenwerking. De EGKS kan beschouwd worden als de eerste supranationale unie en zo werden reeds de fundamenten voor de Europese Unie gelegd.
In 1973 voegden het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken zich bij de organisatie. In de jaren tachtig volgden Griekenland, Portugal en Spanje en in de jaren negentig sloten ook Zweden, Finland en Oostenrijk zich aan bij de EGKS. De organisatie heeft bestaan tot in 2002 en is daarna opgegaan in de Europese Unie.