Loading

De benaming van staal

Posted in /

Structural

De letter “S” in de naam staat voor het woord “structural”. Dit geeft de

toepassing van het materiaal aan. In dit geval is de toepassing dus constructiestaal.

Het getal dat achter de letter komt, staat voor de vloeigrens in MPa bij een dikte van 16 mm. MPa staat voor megapascal. Dit is een erg belangrijke en bepalende waarde. Het geeft namelijk weer dat bij een trekkracht van deze hoeveelheid megapascal, het staal zal gaan vloeien. Hierdoor treed een blijvende vervorming op. Dus bij staal met de naam S235, zal bij een trekkracht van 235 MPa gaan vloeien. Staal met de naam S355 gaat vloeien bij een trekkracht van 355 MPa.

Het punt waarop het materiaal begint te vloeien is de zogenoemde vloeigrens. Deze waarde wordt berekend met behulp van een trekproef. Het geeft de minimale kracht weer welke nodig is om een materiaal blijvend plastisch te vervormen.

Voor zowel de constructeur als voor de plaatbewerker is de vloeigrens van groot belang. De constructeur bepaald hiermee welke krachten de constructie kan verdragen voordat er vervorming optreedt. De plaatbewerker kan daarentegen de minimale kracht bepalen welke nodig is om het materiaal in de gewenste vorm te buigen.

Toevoegingen

Tevens kent staal vaak nog diverse toevoegingen welke iets over het materiaal en zijn productieproces zeggen. Dit kan informatie zijn over de brosheid volgens een kerfslagtest of kerfslagproef. Hierbij horen de volgende afkortingen: J2, K2, JR en J0.

Dit kan informatie zijn over de weersbestendigheid van het materiaal. Dit wordt aangegeven met de letter “W”.

Dan is er nog de letter “Z”, welke iets zegt over de trekproef in de dikterichting. Voorbeelden hiervan zijn Z35, Z25 of Z15.

De letter “C” geeft aan of het materiaal geschikt is voor koudwalsen en dus of het staal is met een hoog koolstofgehalte.

Bij gegloeid en normaliserend gewalst staal wordt de toevoeging “N” gebruikt. De letters NL staan daarentegen voor gegloeid en normaliserend gewalst staal met een minimale gespecificeerde kerfslagwaarde beneden -50 graden.

Voor gehard en ontladen staal gebruikt men de letter “Q”. De letters “QL” staan voor gehard en ontladen staal met een minimale gespecificeerde kerfslagwaarde beneden -50 graden.

Bij de toevoeging van de letter “M” spreken we van thermo mechanisch gewalst staal, en bij de letters “ML” van thermo mechanisch gewalst staal met een minimale gespecificeerde kerfslagwaarde beneden -50 graden.

Dus wanneer plaatstaal de naam S235JR draagt, weten we dat dit constructiestaal is welke een trekkracht van maximaal 235 MPa kan doorstaan, en een kerfslagwaarde heeft van 20 graden.

Comments

chardonnay